d

Shop

Sajko Ištvan

Tehnika: ulje na platnu,

Šifra slike: 1462-12,

Format: 80 x 100

Description

sajko_istvanIštvan Sajko, akademski slikar rođen 1955. godine u Čonoplji, Srbija.
1973. godine je u Novom Sadu završio srednju školu za primenjenu umetnost – grafički smer. Predstavlja umetnika čije stvaralaštvo duboko prožima novu figuraciju i majstorsku apstrakciju. Inspiraciju crpi iz prirode, često stvarajući u serijama od po dve slike, godinama istražujući motive koji ga inspirišu.

Njegova dela, bogata koloritom i istančanim osećajem za detalje, često prikazuju motive kao što su potoci u Bakonju, more, grozdovi, trava, livade, drveće, ali i urbano okruženje. Pejzaži igraju značajnu ulogu u njegovom stvaralaštvu, oživljavajući svet kroz suptilnu igru odnosa između čoveka, životinja i prirode.

Sajko radi kako u tehnici pastela tako i ulja na platnu, prikazujući duhovnost i individualnost osoba na svojim portretima. Posebno su prepoznatljivi njegovi portreti vojvođanskih pisaca poput Janoša Banjaija, Imrea Borija, Katalin Ladik Bošnjak i Ota Tolnaija. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Zagrebu 1978. godine u klasi Nikole Rajzera i postao član Umetničke Fondacije Republike Mađarske 1992. godine.

Član je ULUV-a od 1981. Sa statusom slobodnog umetnika od 1982. godine, Sajko je višestruko nagrađivani slikar koji je izlagao svoja dela samostalno oko stotinu puta. Umetnik koji svojom interpretacijom sveta oko sebe, sažima suštinske odnose u trenutke života, ostavljajući iza sebe dubok trag inspiracije i nadahnuća duše.

Additional information

Boje

Braon, Zuta

Formati

Veći format

Oblici

Horizontalo

Motivi

Apstrakcija, Figure, Ostalo

Tehnika

Ulje na platnu

a

Tue ‒ Thu: 09am ‒ 07pm
Fri ‒ Mon: 09am ‒ 05pm

Adults: $25
Children & Students free

673 12 Constitution Lane Massillon
781-562-9355, 781-727-6090