d

Shop

Description

dusan_rajsicRajšić Dušan je rođen u Gospiću 1970. godine. Studije je započeo u Zagrebu, 1990. godine na Fakultetu likovnih umetnosti, na odseku vajarstva, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1996. godine. Direktor je likovno umetničkog programa u Kulturnom Centru u Lazarevcu i član  ULUS-a.

Dušan Rajšić je osmislio i realizovao scenografiju i kostime za nekoliko pozorišnih predstava u “Puls teatru” u Lazarevcu, kao i više plakata za razne kulturno – umetničke manifestacije. Crteže i skulpture je izlagao na više samostalnih izložbi u Bačkoj Topoli, Beogradu, Lazarevcu, Kovinu, Ubu… Autor je spomen – obeležja slikaru Štraubu Jožefu u Bačkoj Topoli i lazarevačkog spomenika poginulim u ratovima 1990-1999. godine. Dela mu se nalaze u mnogim privatnim umetničkim kolekcijama u Srbiji i na prostorima drugih južnoslovenskih zemalja.

Rajšić neguje klasičan pristup vajarskom radu. Izražava se prirodnim likovnim jezikom, koji počiva na ikoničnosti sementičnog znaka odnosno na prikazivanju realnog sveta, odakle i podsticaji za njegovu skulpturu. Tema je obično figura, ili deo. čoveka, psa, konja…

Način modelovanja Dušana Rajšića varira od potpuno realističkog, do krajnje ekspresionističkog. Uočljivo je neposredno pulsiranje osećaja koje, pri izvođenju, skulptor prenosi u glinu. Jasno se razaznaje potez na površini mase i gest kojim je oblikovana.  Deformitet i redukcije – stvaraočeve intencije – pojačavaju unutarnju mišićnu napetost figura, a sve to skupa lišava umetničke oblike i najmanjih primesa akademske izveštačenosti, obogaćujući ih svojevrsnim nabojem.

a

Tue ‒ Thu: 09am ‒ 07pm
Fri ‒ Mon: 09am ‒ 05pm

Adults: $25
Children & Students free

673 12 Constitution Lane Massillon
781-562-9355, 781-727-6090