d

Shop

Mladenović Petar

Šifra slike: 2590-15

Format: 42 x 53

Ulje na platnu, 1975. godina

Description

petar_mladenovic_slikar

Mladenović Petar je rođen 1923. godine u Beogradu, u kome je završio Osnovnu školu “Filip Višnjić” i Četvrtu mušku gimnaziju. Diplomirao je 1950. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Ivana TabakovićaNedeljka Gvozdenovića i Marka Čelebonovića.

Na Akademiji je bio u klasi zajedno sa Petrom OmčikusomBatom Mihajlovićem, Mićom PopovićemAleksandrom Jeremićem CibetomMiletom Andrejevićem i mnogim drugim poznatim srpskim slikarima. Bio je profesor u Šestoj muškoj gimnaziji, kao i na Akademiji primenjenih umetnosti, 1952. godine, prvo kao honorarni nastavnik, a zatim u zvanju docenta za predmet Pismo na katedri Grafika. Jedan od studenata kome je Petar Mladenović bio prefesor je proslavljeni srpski slikar Ljuba Popović. Docent na Fakultetu primenjenih umetnosti je bio od 1952. do 1961. godine. Od 1962. godine ima status slobodnog umetnika. Bio je član društva srpskih umetnika “Lada“.

Petar Mladenović je samostalno izlagao u Beogradu, Stokholmu, Milanu, Montrealu, Čikagu i mnogim drugim gradovima. Učestvovao je i na brojnim kolektivnim izložbama kako u zemlji tako i inostranstvu, među njima izdvojile su se JAT-ova izložba “Nad Atlantikom”, izložba u galeriji Le Carrefour Des Arts u Montrealu (Kanada). Treba istaći i da je angažovan na opremi velike izložbe posvećene našoj zemlji i našim ljudima, održane u Jugoslovenskom paviljonu na EKSPO-u, takođe u Montrealu. Pored ove izveo je likovne opreme brojnih izložbi u zemlji (Novi Sad, Beograd, Zagreb) i inostranstvu (Stokholm, Helsinki, Utreht, Nju Delhi). Opremio je više reprezentativnih albuma za predsednika Tita i druge državnike.

Za svoj rad Petar Mladenović je nagrađen na Međunarodnoj izložbi Cveće , 1969. godine u Parizu, Medaljom Or anusara, koju je dobio od Kralja Kambodže Norodoma Sihanuka za izradu unikatne povelje i likovnu opremu izložbe “Kambodža“.

,,Slikanje od 1962. godine ispunjava sav moj život. Pejzaži, mrtve prirode i , naročito, cveće postaju moja opsesija. Zašto cvetovi? Možda zato što su cveća, u mom poimanju sveta, predstave života i misaonosti.” Istakao je Mladenović u monografiji “Život sa paletom”.

Ima zapažene radove iz oblasti primenjene grafike: likovna rešenja i realizacije poštanskih maraka, diploma, povelja, znački, špica za filmove. Bavio se i ilustracijom i opremom knjige.

Mladenović Petar danas živi i radi u Čikagu.

 

Additional information

Boje

Braon, Narandzasta, Zuta

Formati

Srednji format

Motivi

Cveće, Mrtva priroda

Oblici

Vertikalno

Tehnika

Ulje na platnu

a

Tue ‒ Thu: 09am ‒ 07pm
Fri ‒ Mon: 09am ‒ 05pm

Adults: $25
Children & Students free

673 12 Constitution Lane Massillon
781-562-9355, 781-727-6090