d

Shop

Description

1914 – 1995

lazar_vujaklija_slikarLazar Vujaklija je rođen u Beču, 17. avgusta 1914. godine. Kao desetogodišnjak se preselio sa porodicom u Zemun i u Beogradu je pohađao Grafičku industrijsku školu na knjigovezačkom smeru, na istom predmetu je nakon Drugog svetskog rata radio kao nastavnik. Lazar Vujaklija je prve ozbiljnije pouke iz slikarstva dobio u Beogradu, na tečaju slikanja i crtanja kod Petra Dobrovića, čiji se uticaj prepoznaje u njegovim ranim slikarskim ostvarenjima. Nije se školovao na akademiji nego je bio svojevrstan autodidakt. Usavršavao se na studijskim putovanjima na koja je često odlazio, po Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, a u tu svrhu posetio je i Svetu Goru, odnosno manastir Hilandar.

Početkom šeste decenije Vujaklija postaje član novoformiranih umetničkih grupa, prvo grupe Samostalni i potom još čuvenije Decembarske grupe, menjajući tada svoj početnički likovni izraz.

Bio je član ULUS-a i Grafičkog kolektiva.

Prvu samostalnu izložbu, od dvadesest ukupno, priredio je 1952. godine u Beogradu. Bio je redovan učesnik značajnih i velikih likovnih i umetničkih manifestacija poput Oktobarskog salona, Memorijala ,,Nadežde Petrović”, Jugoslaviju je predstavljao i na Venecijanskom bijenalu.

Osim slikarstvom, Lazar Vujaklija se bavio i grafikom, litografijom, tapiserijom, skulpturom, mozaikom i zidnim kompozicijama (od kojih je najbolji veliki mural urađen u nekadašnjoj Palati federacije, danas Palati Srbije). Dela mu se izlažu i čuvaju u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i mnogim drugim muzejsko-galerijskim ustanovama kao i u značajnim privatnim zbirkama.

Punu stvaralačku zrelost Vujaklija je dosegao početkom šeste decenije XX veka, kada je otkrio čari srednjovekovnih stećaka i kada je nadahnut njihovom ikonografijom uspostavio sistem sopstvenih simbola, znakova i značenja.

Zato se može reći da su njegovi radovi lako čitljivi i samosvojni u svakom pogledu: počev od izbora simbola do načina kojim gradi plastični sloj dela, koristeći se ekspresivnom snagom oporih bojenih odnosa i pojednostavljenih koliko naglašenih crtačkih rešenja.

Zahvaljujući tim odlikama svrstao se u red najboljih srpskih slikara, modernih tradicionalista druge polovine XX veka.

Lazar Vujaklija je preminuo 24. novembra 1995. godine, i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

a

Tue ‒ Thu: 09am ‒ 07pm
Fri ‒ Mon: 09am ‒ 05pm

Adults: $25
Children & Students free

673 12 Constitution Lane Massillon
781-562-9355, 781-727-6090