d

Shop

Popović Ljuba

Tehnika: ulje na platnu,

Šifra slike: 4135-17,

Format: 50×60

Description

ljuba_popovic

Ljubomir Ljuba Popović (Tuzla, 1934 – Beograd, 2016) bio je srpski nadrealistički slikar koji je četiri decenije živeo i radio u Parizu. Jedan je od najpoznatijih i najpriznatijih savremenika srpskog slikarstva.

Rođen je u Tuzli 1934. godine. U Valjevu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu Akademiju likovnih umetnosti. Iz tog vremena ima seriju tamnih, gotovo  jednobojnih slika smeđih tonova i prozirno tankih namaza, u kojima su mu mašta i psiha u prvom planu. Otišao je u Pariz 1963. god., gde je odmah bio prihvaćen od strane priznatih francuskih galerista i nadrealista. Njegove nadrealističke vizije postavljene su uglavnom u renesansni ambijent i ističu se izraženim naturalizmom. Od početka sedamdesetih godina u njegovim slikama pojavljuju se boje. U to vreme stvorio je dela slične tematike sa mnogo boja: demoni mračnog pesimizma sa uznemirujućim i poželjnim stvorenjima, ženska tela, glave bez lica, raspadnute forme, fragmentizovani predmeti i delovi arhitekture. Veoma je poštovan od strane raznih umetnika u Francuskoj. Ljuba Popović je tema kratkog dokumentarnog filma „Ljubav, čudovište svih vremena“ iz 1978.godine, francuskog reditelja poljskog porekla Valerijana Borovščika, u kome je prikazan jedan dan njegovog života. Tokom svog života, živeo je na relaciji Pariz – Beograd – Valjevo. O njegovom stvaralaštvu pisali su mnogi znameniti autori.

Osnovao je Modernu galeriju u Valjevu 1985. god., koja je 2013. god. dobila status ustanove kulture od nacionalnog značaja i koja je do sada stvorila svoju impozantnu zbirku od preko 500 ekskluzivnih slika. Za člana radnog sastava SANU izabran je 1991. god. Bio je jedan od članova naše umetničke grupe Mediala u Beogradu. Najbolja dela Ljube Popovića danas se nalaze po brojnim svetskim zbirkama i muzejima.

Ljubomir Ljuba Popović je preminuo u Beogradu avgusta 2016. god., posle duge i teške bolesti.

Additional information

Boje

Zelena

Formati

Srednji format

Motivi

Fantastika

Oblici

Vertikalno

Tehnika

Ulje na platnu

a

Tue ‒ Thu: 09am ‒ 07pm
Fri ‒ Mon: 09am ‒ 05pm

Adults: $25
Children & Students free

673 12 Constitution Lane Massillon
781-562-9355, 781-727-6090