Ikone

Ikona predstavlja umetničko delo od posebnog značaja, fakt crkvene umetnosti, ali i dogmat, i bogoslovlje, pre svega. Umetnost ikonografije je nastala 787. godine u Nikeji, na osnovu odluke Sedmog Vaseljenskog sabora, kada je slikanje ikona utmeljeno na ovapoćenju Sina Božijeg Isusa Hrista. Hrišćanska umetnost je dozvoljena u crkvi iz razloga što ima za cilj da pokaže da je istinita celokupna ikonomija spašena u Hristu, da je istinito Hristovo stradanje i vaskrsenje.

Reč ikona potiče od grčke reči eikon, što znači slika.

Ikona je slika na drvetu, platnu ili kamenu sa likom Isusa Hrista, Bogorodice, anđela, drugih svetitelja ili događaja vezanih za istoriju crkve i Sveto Pismo. Poštovanjem ikona mi njih proslavljamo i oživljavamo uspemenu na njih. Ikone su spomenici religioznih velikana i nastaju s namerom da nas podsećaju na njih i njihova dela.

Domaći slikari su naslikali najlepše ikone za Vas. Ulje na platnu, na lipovoj dasci, vitrokolaž i freske svetaca, anđela i naših manastira. Ikone svetitelja se čuvaju iz ljubavi, poštovanja i obeležavanja kućne slave.

Potražite ikonu Vašeg sveca u našoj galeriji ikona Beli Anđeo.

 

Ikone - Ulje na platnu

Ikone - Vitrokolaž

Ikone - Na lipovoj dasci

Ikone - Freska

UPIT ZA CENU IKONE

Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Naslov

Vaša poruka

[recaptcha]